Henter kommentarer

Totalkredit: Rentegyser – bliver det endnu et rentehop eller et rentestop?

Foto: Pressefoto
Vis mere

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Sune Malthe-Thagaard er chefanalytiker og boligøkonom i Totalkredit.

I næste uge vil mange økonomer finde popcornene frem og spændt følge med i, hvilken vej den vigtigste centralbank i verden går: Lader centralbanken renten være uændret for første gang i 15 måneder, eller får renten endnu et nøk opad? Det bliver vi klogere på, når beslutningen offentliggøres onsdag aften dansk tid, og økonomerne vil nærstudere, hvad centralbankchef Jerome Powell siger på det efterfølgende pressemøde.

Spændingen er intakt i disse dage, og investorerne på de finansielle markeder er splittede, men et flertal på 70% forventer, at den amerikanske centralbank ser tiden an og holder renten uændret.

Beslutningen er ikke blevet lettere for medlemmerne af den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, FOMC. I sidste uge gav de nyeste tal for tilstanden på det amerikanske arbejdsmarked et noget mudret billede.

Der blev skabt overraskende mange nye job i maj, hvor antallet af beskæftigede amerikanere steg med 339.000. Samtidig så de foregående måneder bedre ud, end tallene hidtil havde vist – her blev antallet revideret op med cirka 100.000 personer. Forventningen var under det halve af den samlede stigning, vi fik i beskæftigelsen i fredags, nemlig »blot« 195.000 personer.

Læs også: Totalkredit: Blæs og hav mel i munden, når du vælger lån

Og det viser jo en markant fremgang for arbejdsmarkedet, hvor størstedelen endda skete i den private sektor. Solid jobskabelse sender et signal om, at amerikansk økonomi stadig er stærk, og det peger i retning af, at centralbanken på den anden side af Atlanten vil sætte renten yderligere op. Pointen med rentestigningerne er jo netop at tage kraften ud af økonomien for at få styr på inflationen.

Men ledigheden er også steget ganske mærkbart fra 3,4% til 3,7%. Og det trækker den anden vej i forhold til centralbankens rentebeslutning, så det er mere sandsynligt, at den holder renten i ro. Der er altså både kommet flere i arbejde og flere i arbejdsløshedskøen på det seneste. Det kan lade sig gøre, fordi flere har lyst til at deltage på arbejdsmarkedet, eller, som vi økonomer siger: arbejdsstyrken stiger.

Der er ikke noget at sige til, hvis investorerne ikke er enige om, hvad der kommer til at ske på onsdag i næste uge. Positivt er det også, at lønvæksten er aftaget en smule, og det er netop for høj lønvækst, som centralbanken frygter, da den kan sparke gang i en løn-pris-spiral. Her vil højere løn presse virksomhedernes omkostninger op, hvilket vil øge inflationen, fordi de typisk tørres af på forbrugerne i form af højere priser. Giver det yderligere lønvækst, kan det gå galt.

Jeg ved i hvert fald godt, hvad jeg skal lave på onsdag. Om det bliver med popcorn eller et glas kølig rosé på altanen, mens jeg følger med, kommer an på vejret i Danmark.

Læs også: Lån med kortest rentebinding er snart ikke billigst – så skal du lægge om?

Læs også: Totalkredit: Hvorfor i alverden stiger renten stadig, når inflationen falder?