Henter kommentarer

To jokere truer: Så langt kan aktierne dykke


To jokere hænger som sorte skyer over økonomien og truer med at udløse en dyb og længerevarende recession.

Hvis jokerne viser deres sande jeg, så står aktiemarkederne overfor gedigne fald. Det vurderer Henrik Franck, investeringsdirektør i Formuepleje, i et interview med Euroinvestor.

Aktierne trukket blodrøde afkast, siden nytåret blev skudt ind. Den garvede økonom mener således, at aktiemarkedets spillere allerede har indregnet en kort og mild recession – det vil sige en periode med økonomisk tilbagegang.

Læs også: Elon Musk skal for retten i oktober

Krøllen på halen er imidlertid, at investorerne ikke priser en dyb og længerevarende recession ind i aktierne.

Og i Henrik Francks øjne kan to faktorer kickstarte en tung recession.

Den ene joker er, hvis Putin kapper gassen til Europa. Den anden er, hvis centralbankerne hiver for store rentevåben i kampen mod den buldrende inflation.

»Et temmeligt negativt sceanarie er, at aktierne kan falde fra det nuværende niveau med 20 pct., hvis Rusland lukker for gassen, eller der bliver trådt for hårdt på rentebremsen,« mener Henrik Franck.

Faldet på 20 procent skal tages i betragtning af, at aktierne allerede har taget forskud på meget, men humøret er vendt til det bedre de seneste uger. Det toneangivende amerikanske indeks, S&P 500 er nede med 20,1 pct. for året. Zoomer man ind på tiden efter 1. juli, er indekset dog gået frem med 1,3 pct.

Når Henrik Franck mener, at investorerne ikke har taget højde for en lang og dyb recession, bunder det blandt andet i, at der er priset en indtjeningsvækst på 10 pct. ind i store dele af aktiemarkedet.

Det skurrer i ørerne, når flere økonomer på den anden side råber vagt i gevær og fremhæver, at en recession buldrer i horisonten.

Læs også: Netflix med positiv overraskelse – brager op

»Alle økonomer siger 'recession', men analytikere siger 'ti procent indtjeningsvækst', og det indikerer i hvert fald ikke, at analytikerne ser noget, der ligner en recession. Så der er noget her, hvor man tænker, hvad pokker er det,« siger Henrik Franck:

»Men med til det hører, at aktieanalytikere normalt de sidste til at opdage en recession.«

Formuepleje regner selv med, at økonomien vil trække sig sammen. En teknisk recession er defineret som to kvartaler i træk med et negativt bruttonationaltprodukt, og Henrik Franck ser ind i et scenarie med en mild recession på mellem to og fire kvartaler.

De to jokere kan dog slå bunden ud af Formueplejes forventinger, og allerede torsdag får verdenen forsmag på den russiske joker.

Nord Stream 1 er hovedpulsåren, som forsyner Europa med russisk gas. Den er under vedligehold, men skal efter planen åbne op igen torsdag.

Læs også: Vestas dropper Japan

Det tåkrummende spørgsmål er bare, om styret i Kreml atter har tænkt sig at slippe gas gennem ledningen. Allerede inden pausen sendte Rusland 60 pct. mindre gas i Nord Stream 1, og flere tyske industrigiganter advarer om, at de må standse produktionen uden gassen.

Dansk Industri kalder situationen »kritisk« og betoner overfor Berlingske, at gasstoppet kan udløse en gaskrise i Tyskland, der vil brede sig til hele Europa.

Henrik Francks anden joker er, at centralbankerne risikerer at træde for hårdt på rentebremsen for at tøjle inflationen. Det er et scenarie, som er rykket tættere på virkeligheden i takt med, at inflationen buldrer løs og gang på gang overrasker med rekordhøje niveauer.

På den anden side af Atlanten, i USA, buldrede inflationen op på 9,1 pct. i juni måned. Det er et tårnhøjt niveau, som sidst er set i 1970erne, og det har fået flere - herunder Formuepleje - til at spekluere i, om Den Amerikanske Centralbank (Fed) griber til et historisk renteløft på 1 procentpoint ved næste rentemøde i slutningen af juli.

Henrik Franck hælder dog mest til et spring på 0,75 procentpoint.

»Jeg tør ikke udelukke, at renten hæves med 1 procentpoint, men det er næsten at smide panikkortet,« siger Henrik Franck.

Hvorfor er det at smide panikkortet?

»Fordi Jerome Powell (Direktør i Fed, red.) ved sidste rentemøde sagde, at de ikke ville hæve renten med 1 procentpoint. Når man på det ene møde næsten udelukker det, og på det næste møde så alligevel hæver renten med det procentpoint – så signalerer det, at man er ved at gå i panik, og at Fed er ved at miste kontrollen,« mener Henrik Franck.

Fed holder rentemøde 26. og 27. juli.

Læs også: Bavarian får ny millionordre

Læs også: Dansk popstjerne og Vestas i grønt samarbejde