Henter kommentarer

Sydbank: Det kan mærkes under overfladen


Der er sket et markant skifte for en række danske virksomheder.

Det vurderer Sydbanks seniorøkonom, Mathias Dollerup Sproegel, i en kommentar onsdag. Han har set nærmere på udviklingen i den danske industriproduktion, der i april fastholdt »et meget højt niveau«.

Den seneste udvikling viser til sammenligning, at industriproduktionen steg i april med 1,3 procent i forhold til marts.

»Gennem de sidste par år har der været fuld fart på industrien, men fremgang er for længst vendt til stilstand og afmatning for hovedparten af industrivirksomhederne,« bemærker han.

Der er dog ét sted, hvor forandringen ikke kan mærkes. Vi taler om medicinalsektoren.

»Fremgangen har (her, red.) været så voldsom, at det har trukket hele industriproduktionen markant frem,« forklarer han.

Det står i skarp kontrast til industrien, der med økonomens ord »står midt i en global afmatning.«

Læs også: Erfaren investor: Hvis du har behov for det her, er der noget galt med porteføljen

Faktisk er vi i øjeblikket vidne til en mild industri-recession globalt. En normalisering af forbrugernes forbrugsmønstre har sænket farten på samlebåndene, forklarer Mathias Dollerup Sproegel og uddyber:

»Forbrugerne spenderer flere på serviceydelser og færre på industrivarer.«

Læs også:  Hvor skal Novo-aktien hen? Her er 5 scenarier for dine Novo-aktier

Afmatningen er også nået til den danske industri, bemærker han.

»Eksplosionen i medicinalproduktionen har dog været så kraftig, at det har trukket hele industriproduktionen ganske kraftigt frem. Men under overfladen mærker flere industrivirksomheder afmatningen,« lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel.

Læs også: Kendt investor: Det her selskab kan blive 'ultrabilligt' om et par år

Det er ifølge ham især industri- og eksportvirksomheder, der har målrettet salget mod Tyskland, der formentlig kan mærke opbremsningen.

Sydbank forventer, at forskellen mellem medicinalproduktionen og resten af industrien vil fortsætte. Det skyldes især, at ordreindgangen til tysk industri har set »rigtig sløj« ud i marts og april.