Henter kommentarer

Ny plan fra Danmarks største bank: Sådan vil banken rejse sig efter skandalesager


Danske Bank har netop offentliggjort ny strategi og finansielle målsætninger for 2026.

Strategien går under navnet Forward'28 og bankens ambition er fortsat at være førende bank i Norden.

»Vi har i de senere år gennemført gennemgribende forandringer i Danske Bank for at fokusere banken, reducere vores risikoeksponering, udvikle vores organisation og accelerere vores forretningsmæssige momentum. Vi kan se, at forandringerne virker, og vi er godt på vej til at overgå de oprindelige finansielle målsætninger, vi satte for 2023,« udtaler topchef Carsten Egeriis i en selskabsmeddelelse.

Læs også: Storbank advarer: Disse aktier vil falde op til 10 pct. på få måneder

Herhjemme er bankens målsætning at udbytte sin position som markedsleder på tværs af kundesegmenter. I Finland vil banken fastholde sin position og fokusere på kunder med komplekse behov primært i byområderne.

I Sverige er målet at blive en førende privat banking-bank for virksomhedsejere og privatkunder med komplekse behov, mens banken har besluttet at forlade det norske privatkundemarked for i stedet at fokusere på investeringer og kapital på andre dele af porteføljen.

Bankens finansielle målsætninger for 2026 omfatter blandt andet at opnå en solid egenkapitalforretning og at fortsætte med at blive »en mere enkel og effektiv bank.« Desuden vil banken reducere omkostningerne »samt konsekvent at generere og udlodde kapital til vores aktionærer på baggrund af aktiviteter med lav risikotagning.«

Læs også: Hedgefond på spil igen: Selskab halveret efter spekulationer

Helt præcist sigter Danske Bank efter en egenkapitalforrentning på 13 pct. og en egentlig kernekapital på over 16 pct.

Derudover er ambitionen at udbetale mellem 40 og 60 pct. af årets resultat. I årerne 2023 og 2026 forventer banken et samlet udbyttepontentiale på mindst 50 mia. kr.

I samme periode har Danske Bank også ambitioner om yderligere kapitaludlodning, der dog er afhængig af bankens kapitalgrundlag og markedsforholdene.

»Som følge heraf er det bankens hensigt at genoptage udbetalingen af udbytte i forbindelse med offentliggørelsen af delårsrapporten for 1. halvår 2023. Den påtænkte udbyttebetaling vil blive baseret på resultatet for 1. halvår 2023, og vi vil sigte efter den øvre del af spændet på 40-60 pct. af resultatet. Udbetalingen af udbytte er med forbehold for bestyrelsens beslutning i henhold til den bemyndigelse, der er givet til bestyrelsen, og på grundlag af en forsigtig vurdering af bankens kapitalforhold ved slutningen af 1. halvår 2023,« skriver banken.

Læs også: Storbank afviser aktiefrygt

Målsætningerne er baseret på en række forsigtige prognoser for den makroøkonomiske udvikling samt en forventet vækst i udlånet på omkring 3 pct. og i indlånet på mindre end 1 pct.

Eksekveringen af den netop fremlagte strategi betyder, at banken øger dens årlige investeringer i sine kernekompetencer inden for digitale platforme, rådgivning og bæredygtighed fra 3 mia. kr. til 4 mia. kr.

De seneste år har budt på flere skandalesager for Danske Bank. Den helt store krise ramte banken tilbage i 2017, da flere afsløringer om hvidvask i bankens estiske filial kom frem. Det anslås, at der fra 2007 til 2015 flød 1.500 milliarder kroner gennem bankens afdeling for udenlandske kunder i Estland. De fleste af milliarderne var suspekte, og mange formodes at komme fra kriminalitet, skriver DR.

Læs også: Myndighed advarer: For stort brug af Novo Nordisks medicin

Det førte til, at Danske Bank i 2022 måtte betale en bøde på 15,3 mia. kr. til de amerikanske og danske myndigheder, skriver Berlingske.

Et par år senere var det så galt igen. Denne gang gik det ud over Danske Banks kunder med inkasso gæld. En fejl i bankens data og it-systemer førte til, at der blev inddrevet gæld, der i virkeligheden var forældet og i nogle tilfælde opkrævet mere gæld, end kunderne skyldte.

I august 2022 meldte banken derfor ud, at den ville stryge 90.000 inkassokunders gæld, og i år begynder banken at udbetale kompensation til de kunder, der har været ramt af den uretmæssige gældsinddrivelse, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Læs også: Hvor skal Novo-aktien hen? Her er 5 scenarier for dine Novo-aktier