Henter kommentarer

Dansk milliardforvalter: Sådan forbereder vi os på recession


Det er ret sandsynligt, at økonomien trækker sig sammen og går i en recession. Af den grund har Formuepleje rykket rundt på sine investeringer.

Det fortæller kapitalforvalterens investeringsdirektør, Henrik Franck, til Euroinvestor.

»Vi har nedbragt vores aktieandel, fordi vi må være realistiske og sige – centralbankerne kan komme til at overstramme. Det er faktisk meget plausibelt,« forklarer direktøren.

Formuepleje, der har 110 milliarder danske kroner under vingerne, er således gået fra overvægt i aktier til neutral. Samtidig har de skiftet et andet element ud i deres aktieportefølje. Det vender vi tilbage til.

Læs også: Hvad betyder undervægt, ligevægt og overvægt?

Når Henrik Franck taler om, at centralbankerne kan overstramme, bunder det i, at centralbanker som perler på en snor sætter renten op for at tæmme den buldrende inflation.

Det lyder umiddelbart godt i de økonomiske ører, men med hvert rentehop stiger chancen for, at centralbankerne hæver renten for meget – og sender økonomien direkte i en recession, hvor økonomien krymper sig sammen.

»Når centralbankerne træder på rentebremsen, så kommer effekten først noget tid bagefter. Og vi ved fra tidligere tilfælde, at der er ret stor sandsynlighed for, at man træder for hårdt på bremsen,« forklarer Henrik Franck.

Så sent som torsdag greb Den Europæiske Centralbank fat i rentevåbnet, og hævede renten med 0,5 procentpoint. Det er det højeste løft i 22 år.

Henrik Franck fortæller, at Formuepleje har omtrent 110 mia. kr. under forvaltning Vis mere

Den anden ting, som Formuepleje har skruet på, er selve typen af aktier i porteføljerne. Indenfor investorkredse taler man ofte om vækst- eller valueaktier, og siden november 2020 har Formuepleje haft ganske mange valueaktier i baghånden.

Læs også: Chefstrateg: Her er 9 billige, sikre og stabile aktier til nedturen

Det vil sige aktier, der generelt er lavt prissat af markedet, og som hovedregel nyder godt af stigende renter i modsætning til vækstselskaber. Valueaktier er ofte banker eller industri, forklarer Henrik Franck.

På den anden side ligger vækstaktier. Ofte er de dyrere, når man måler på nøgletal som P/E, der henviser til aktiens pris i forhold til selskabets indtjening. De høje prismærkater hersker, fordi investorer forventer, at vækstselskaber tjener mange penge i fremtiden.

Det solide sats på valueaktier har Formuepleje dog fejet af banen igen ad flere omgange – senest i begyndelsen af juli.

»Med udsigt til en økonomisk opbremsning, mener vi ikke, at value er rigtigt længere. Så vi har solgt ud af value og taget vores overeksponering af,« forklarer Henrik Franck.

Det hører med til historien, at Formueplejes sats på valueaktier gav pote. Efter et årti, hvor vækstaktier gav baghjul til valueaktier, vendte billedet 180 grader i efteråret 2020. Altså omkring samme tidspunkt, som Formuepleje købte op i value.

Fra november 2020 og frem til i dag har er 'MSCI World Value' sparket op med 24,5 pct.

Det tilsvarende indeks for vækstaktier, 'MSCI World Growth', er til gengæld kun gået frem med 7,3 pct.

Og hvis man som privatinvestor sidder ude bag skærmen og tænker over, om man bør købe aktier, så er Henrik Francks svar ja – så længe, man har de langsigtede briller på.

For kortsigtede spekulationer betaler sig sjældent, siger han:

»På tre-fem årssigt har der ikke været perioder, hvor aktier med den nuværende prissætning har givet negative afkast. Dermed ikke sagt, at nu er det bedste tidspunkt at investere på.«

Investeringsdirektøren bemærker, at aktiemarkedets forventninger til selskabernes indtjening nok stadig er til den høje side, og at aktierne kan falde yderligere, hvis to jokere kommer i spil. Dem kan du læse mere om her.

Læs også: Lau Svenssen ser stort potentiale i 7 aktier: 'Det er en forbrydelse ikke at købe dem'