Henter kommentarer

Aktierne trækker fra resten af verden: Derfor er de igen blevet interessant for investorer


Det japanske marked er et af de varmeste markeder, som investorer i øjeblikket kan kaste sig over.

Japanske aktier er målt på Nikkei-indeks braget op med mere end 20 pct.. Globale aktier er målt på MSCI World-aktieindekset ‘kun’ steget 9,3 pct.

Det skyldes en række af årsager. Den danske formueforvalter Maj Invest fremhæver blandt andet to ting.

Læs mere her: 5 aktier, som value-investoren satser på

Nemlig at de japanske selskaber i højere grad end tidligere er begyndt at fokusere på, hvad der er godt for investorerne. Og så at mange japanske selskaber – i hvert fald traditionelt – har været billigt prisfastsat.

»Jeg har brugt noget tid på Japan det seneste år, og har fundet nogle eksempler på, hvorfor der kan være traction i Japan. En af grundene til, at vi har undgået Japan indtil de sidste tre fire år er, at mange virksomheder har holdt meget på pengene og været dårlige til at forrente kapitalen. Men det er noget af det, der har ændret sig,« siger Ulrik Jensen, der er Seniorporteføljemanager i Maj Invest Value, der har flere japanske selskaber i porteføljen.

Faktisk har fonden i sine næsten 20 år i markedet, ikke haft så stor en andel af japanske aktier, som den har nu med 18 pct. Du kan læse mere om de japanske selskaber, som fonden har i porteføljen her.

Læs også: Lau Svenssen: 5 danske aktier, jeg ville købe lige nu, hvis jeg skulle investere 100.000 kr.

Tendensen kan have været medvirkende til, at udenlandske investorer igen har kastet sig over Japanske selskaber som Toyota, Mitsubishi og Shimano. Blandt andet har den verdenskendte investor Warren Buffett øget sine investeringer i de japanske selskaber, hvilket nogle analytikere har anset som en form for blåstempling af markedet.

Ulrik Jensen betegner helt overordnet det japanske marked som vigtigt, fordi det er et stort marked med mange listede selskaber. Men også fordi, der er store og konkurrencedygtige virksomheder at finde i ‘Solens Rige’:

»Der er rigtig mange gode virksomheder, som er markedsledere indenfor deres felt og derfor er det relevant at følge med i for europæere og amerikanere også. Man kan ikke undgå at skæve den vej, når man skal have en global forståelse af konkurrencebilleder og så videre,« siger Ulrik Jensen.

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Men sådan har det ikke altid været.

Ulrik Jensen forklarer, at man som investor – og i særlig grad value-investor – igennem de sidste tre-fire år i nogen grad helt har undgået japanske aktier.

Det er der flere årsager til, påpeger han. Blandt andet har japanske virksomheder haft en tendens til, at »holde meget på pengene« og været dårlige til at forrente kapitalen.

De fokuserede i højere grad på at sikre deres medarbejdere, og at de fik en del af de overskud der blev lavet, end at aktionærerne fik et udbytte, forklarer Ulrik Jensen.

Læs også: Globale aktier i fremgang – særligt et område skiller sig ud

Og så har mange af de japanske selskaber været billigt prisfastsat – men desværre har mange af dem også været såkaldte »value-traps«. Det vil sige aktier eller selskaber, der fremstår som billige målt på nøgletal, men hvor de grundlæggende forhold i selskabet bag er usunde.

Også målt på afkast, kan det have været fornuftigt for investorer ikke at være tungt investeret i Japan. For over de seneste fem år har de globale aktier i MSCI World-indekset leveret et markant bedre afkast end de japanske aktier. Tal fra Bloomberg viser, at MSCI World over de seneste fem år har leveret et afkast på 48,6 pct, målt i dollar. Til sammenligning havde de japanske aktier i Nikkei-indekset ‘kun’ leveret et afkast på 20,3 pct. målt i dollar.

Læs også: Analytiker om kendt dansk aktie: Den er i høj grad undervurderet

Men billedet er ved at ændre sig, og det er blot en af mange sideløbende årsager til, at flere udenlandske investorer igen er begyndt at se et lys i Japan, mener Ulrik Jensen.

En af dem er en generel tendens til, at de japanske selskaber har et større fokus på investorerne, fremfor medarbejderne:

»Du er gået fra et samfund, hvor der har været stort fokus på jobsikkerhed og medarbejdernes andel i virksomheder og overskud. Men i takt med, at demografien er blevet smallere og arbejdsudbuddet er faldet – og at der er flere mennesker, som er begyndt at gå på pension -, så tror jeg man er blevet klar over, at man skal i gang med noget mere automatisering. Men man er faktisk også kommet til et punkt, hvor afkastet af kapitalen og aktiemarkedet faktisk har en betydning for, hvordan man skal tage sig af pensionisterne og det liv, de kan leve fremadrettet,« siger Ulrik Jensen.

Han påpeger at det er en tendens, der er foregået over en årrække. Og at det er et emne, som både politikere, aktivistiske investorer og chefer for den japanske fondsbørs, har råbt op om.

»Det er blevet kombineret med, at man har handlet til nogle ret lave værdiansættelser de seneste år, mens forrentningen af den investerede kapital er krøbet godt op, over de sidste 3-4 år. Ikke bare cyklisk, fordi man har haft et bump på grund af Covid, men fordi der også er sket en sekulær udvikling i og med at kapitalforrentningen er blevet bedre,« siger Ulrik Jensen og fortsætter:

»Det vil sige, at man er bedre til at drive forretningerne og er mere omkostningsbevidst. Men man udbetaler faktisk også mere i udbytte og køber aktier tilbage, fordi man er mere fokuseret på ikke at holde for meget kapital tilbage.«

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

Derudover fremhæver Ulrik Jensen også, at den japanske yen er faldet, hvilket har været med til at devaluere valutaen over tid, således at den handelsvægtet er på niveau med 1970erne.

»Kombinationen af attraktive aktieprisfastsættelser og en billig valuta (målt handelsvægtet og på købekraftsparitet) plejer at være et godt udgangspunkt for aktieinvestorer;« tilføjer Ulrik Jensen.

Til sidst fremhæver Ulrik Jensen også, at de udenlandske investorer igen har fået øjnene op for Japan. Det er dels drevet af opmærksomhed omkring den kendte investor Warren Buffett, der besøgte Japan i april. Han har også øget sine investeringer i regionen, hvilket analytikere har set som en blåstempling af markedet.

Læs også: Her tjener topcheferne 37 gange mere end de ansatte

Men også andre betydningsfulde investorer har genoptaget interessen i Japan, og det vidner om en generel større tiltro, påpeger Ulrik Jensen:

»Noget af det, der måske også er fløjet under radaren hos de almindelige investorer er, at både Citadel som en af verdens største hedgefonde og Ken Griffin åbner Tokyo-kontorer igen. KKR som er et af de største Private Equity firmaer i USA har også gearet op indenfor de seneste tolv måneder. Det samme har Carlyle Group og Elliot Management,« siger han og fortsætter:

»Så der sker også rigtig meget blandt investorer og Private Equity fonde, som man måske ikke lige ser.«

Se listen: Så stort potentiale ser analytikerne i de store danske aktier

Læs også: Se listen: Disse folketingspolitikere investerer – her er aktierne, de har købt