Henter kommentarer

Forbrugerrådet Tænk i hård kritik af dansk tøjmærkes aktiesalg: 'Det nærmer sig vildledning'


Forbrugerrådet Tænk kritiserer i skarpe vendinger Han Kjøbenhavns aktiesalg.

Onsdag lancerede tøjmærket nemlig muligheden for at købe 'aktier'' i selskabet på selskabets hjemmeside. Det skabte forvirring på de sociale medier, fordi selskabet ikke må sælge aktier, da det er et anpartsselskab. Han Kjøbenhavns direktør har dog overfor Euroinvestor forsvaret sig med, at aktiesalget består af reservationer til aktier i selskabet, som man overvejer at lave om til et aktieselskab, hvis interessen er stor nok.

Tøjvirksomheden har tilbudt deres kunder at betale 4.245 kr. for at reserverer 50 aktier i et aktieselskab, som Han Kjøbenhavn overvejer at oprette.

Læs også: Efter kongetal: Økonomer grubler over konsekvensen

Selskabet har dog overfor Euroinvestor oplyst, at de vurderer aktierne i 'ejerskabspakken', som selskabet har solgt på deres hjemmeside, til at have en kurs på 18,95 kr. Det betyder, at aktierne i pakken til 4.245 kr. kun har en værdi på 947,5 kr. Dette fremgår ikke af hjemmesiden eller af det materiale, som potentielle købere har kunnet hente.

Det møder nu kritik fra Forbrugerrådet Tænks cheføkonom, Morten Brunn Pedersen.

»Jeg synes ikke, at det er retfærdigt overfor forbrugeren. Der er jo krav for, hvilke informationer, man skal stille til rådighed for investorer. Selskabet har jo helt klart vidst, at aktierne ikke er det værd, som de er blevet solgt til. Prisen er jo over fire gange højere, end hvad deres interne information siger, at aktierne er værd. Hvis man har en klar viden om, at det ikke er det værd, som den er udbudt til, så synes jeg, at det er misinformation,« siger Morten Brunn Pedersen til Euroinvestor.

Læs også: Trodser Nationalbanken: Kryptovaluta er penge

Med til ejerskabspakken hører også en rabat på Han Kjøbenhavns produkter, adgang til modeshows og en NFT, og det er derfor, selskabet mener, at man kan tillade sig at tage en højere pris for pakken. Manglen på oplysning om, at disse fordele udgør mere end tre fjerdedele af pakkens værdi, gør stadig Han Kjøbenhavns aktieudbud uigennemsigtigt for investorerne ifølge Forbrugerrådet Tænk.

»Det er jo svært vurdere, om værdien af de fordele skulle være så stor. Jeg synes, at det er meget uigennemsigtigt. Man skulle have oplyst, hvad aktierne er værd, og hvad værdien af ejerskabsfordelene er. Jeg ved ikke om det er bevidst, men jeg synes, det er uigennemsigtigt, og at det nærmer sig vildledning.« siger Morten Bruun Pedersen.

Han Kjøbenhavns administrerende direktør, Daniel Søndergaard Hummel, anerkender delvist Forbrugerrådet Tænks kritik, men mener ikke, at man kan kalde det vildledende. Det fortæller han i et interview med Euroinvestor.

Hvad er dit svar til Forbrugerrådet Tænks kritik?

»I bagklogskabens klare lys skulle vi nok have oplyst mere detaljeret om værdien, men jeg synes, at det er helt forkert at kalde det vildledende. Den pakke, som vi har lavet, indeholder to elementer. 50 b-kapitalandele og købsfordele. De kan ikke skilles ad, og det er vi meget tydelige omkring. Hvis pakken skal sælges videre, skal det gøres samlet. Det her er meget mere end en aktie, og medlemsfordelene kan stige i værdi på samme måde, som aktierne kan. Jeg tror højst sandsynligt, at det tilhørende medlemskort kommer til at stige i værdi, fordi der er et begrænset antal, og at der kommer flere fordele på over tid,«

Cheføkonomens kommentar, om at det er vildledende, kommer jo på baggrund af, at I ikke har oplyst værdien af de to, hvilket du anerkender, at I burde have gjort, så kan du ikke godt se hans pointe?

»Jo ellers ville jeg ikke anerkende den.«

Men du anerkender ikke, at det er vildledende?

»Nej, og det er fordi, at i vildledende ligger der, at jeg gerne vil tilbyde dig noget, men jeg vil ikke have dig til at vide, hvad det er, for det er en fordel for mig. Og det er ikke tilfældet her.«

Men er det ikke det, I har gjort?

»Nej det er det ikke. Det vi tilbyder er en pakke, og hvis man gerne vil sælge den videre, kan man ikke skille elementerne ad alligevel. Så det er den samlede pris for pakken, som man skal sælge den videre for, og så se på om man tjener eller taber penge.«

Muligheden for at reserverer aktier sluttede fredag klokken 10 ifølge Han Kjøbenhavn, som endnu ikke har besluttet, om interessen er stor nok til at gå videre med planerne.

Læs også: 8 mulige vinderaktier: Derfor satser Lau Svenssen på dem

Læs også: Det her har får investorer til at sætte penge i teknologiaktier