Henter kommentarer

Danskerne snydt for millioner: 'Tiden er afgørende'


Antallet af sager om investeringssvindel er steget i andet halvår af 2022 sammenlignet med første halvår.

Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Mens bankerne i første halvår kunne konstatere en opbremsning i denne type sager, så var det markant højere i andet halvår. I første halvår noterede bankerne 288 sager om investeringssvindel, mens tallet i andet halvår voksede til 540 sager.

»Vi har set denne type af kriminalitet i en årrække. I foråret 2022 så vi dog en stor opbremsning. Det skyldtes formentlig, at udenlandske politimyndigheder gennemførte en række succesfulde aktioner mod de kriminelle, og at der var stor dansk mediebevågenhed på fænomenet. Nu kan vi se, at de kriminelle er på vej tilbage. Derfor er der god grund til at få gjort opmærksom på problemet igen,« siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Investeringssvindel kan eksempelvis foregå ved, at de kriminelle sender falske e-mails og ringer mens de udgiver sig for at være investeringsrådgivere. Derudover kan de også finde på, at bygge falske hjemmesider med tilbuds om investering i kryptovaluta eller lignende.

Læs også: Børshus om dansk aktie: Kurspotentiale på 74 procent

Selvom antallet af sager er steget, så er beløbene endnu ikke oppe på deres tidligere niveau. I 2019 og 2020 blev der svindlet for henholdsvis 53 og 68 millioner kroner, mens der i 2022 'kun' blev svindlet for 44,7 millioner kroner.

Tallet kunne dog have været meget højere, skriver FinansDanmark. For det er lykkedes bankerne at stoppe overførsler for knap 60 millioner kroner, så pengene kunne blive returneret til ofrene.

»Bankerne har heldigvis stor succes med at stoppe tabene i rigtig mange tilfælde. De har stort fokus på at reducere svindlen, for eksempel ved at få lukket falske hjemmesider, der huser svindlen. Men succesen er også afhængig af, at kunderne er vågne og kontakter banken, så snart de fornemmer, at noget er galt. Tiden er afgørende, hvis banken skal nå at stoppe pengene,« siger Michael Busk-Jepsen i pressemeddelelsen.

Læs også: Storbank advarer: Særlig trend har drevet markedet – og det kan være et dårligt tegn