Henter kommentarer

'Et nyt, kærkomment og stort dyk' i den europæiske inflation


Inflationen i Eurozonen tager et ordentligt dyk og lander på 6,1 pct. i maj.

Det viser de netop offentliggjorte foreløbige tal fra Eurostat.

Dermed er inflationen faldet siden april, hvor den lå på 7 pct.

Læs også: Danske Bank i ny melding: Her ser vi 'attraktive muligheder'

Analytikerne havde forventet en inflation på 6,3 pct. for maj måned.

Også kerneinflationen, som er inflationen fratrukket fødevare- og energipriser, er faldet i maj til 5,3 pct. fra 5,6 pct. i juni.

»Et nyt, kærkomment og stort dyk i inflationen. Selvom mere end 6 pct.. stadig er svimlende højt, så går det i den klart rigtige retning. Inflationen er godt og grundt i gang med at blive banket på plads, hvor den hører hjemme, som er omkring de 2 pct.,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs også: Pengegave på vej til 1,4 millioner danskere

Han påpeger, at dagens lavere inflationstal ændrer dog ikke noget her og nu for Den Europæiske Centralbank.

»ECB har siden sommer fundet rentehammeren frem, og hammeren har været i bevægelse lige siden til samtlige af deres rentemøder. Og et nyt slag venter om 14 dage, når renten forhøjes for 8. gang i træk. Det vil bringe renten op på det højeste 22 år,« siger cheføkonomen.

Som dansk boligejer er der god grund til at følge med i inflationen, da den er definerende for renteudviklingen, lyder det fra Jeppe Juul Borre.

»Dagens tal kan være med til at give lidt lettelse på renterne, som er drønet i vejret gennem det seneste år. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år. Renten hos ECB og Nationalbanken påvirker særligt boligrenterne med variabel rente i stor grad, og de fleste har allerede fået den højere rente at mærke,« siger han.

Læs også: Dansk rederi omlægger ruter: Vil beskytte truede hvaler

Inflationen i eurozonen er interessant, da den historisk høje inflation de seneste to års tid har fået Den Europæiske Centralbank, ECB, til at hæve renten gentagne gange for at sænke tempoet i økonomien.

Og hvis inflationen forbliver høj kan det betyde flere rentehævninger fra ECB, og eftersom Danmark har fastkurspolitik på euroen følger Nationalbanken, hvad ECB gør.

Læs også: Sådan får du råd til det gode liv, selvom du får en lav løn

Læs også: Forbrugerøkonom tjener mere, end hun kan nå at bruge