Henter kommentarer

Analytiker om ny plan: Det lægger jeg mest mærke til


Danske Banks netop offentliggjorte nye strategi og finansielle målsætninger for de kommende tre år er »markant stærkere« end ventet.

Sådan lyder det fra Sydbanks senioranalytiker Mikkel Emil Jensen umiddelbart efter banken onsdag morgen har meldt ud om dens nye ambitioner.

De finansielle målsætninger omfatter blandt andet at opnå en solid egenkapitalforretning og at fortsætte med at blive »en mere enkel og effektiv bank«. Helt præcist sigter banken efter en egenkapitalforrentning på 13 pct. og en kernekapital på over 16 pct.

Få hele overblikket: Sådan vil Danske Bank rejse sig efter skandalesager

»Det, jeg lægger mest mærke til, og det jeg tror, investorerne vil tage mest positivt imod, er egenkapitalforrentningen på 13 pct. Og alene det at de italesætter en genstart af udbetaling af udbytte i forbindelse med halvårsregnskabet vil også blive taget positivt imod,« siger Mikkel Emil Jensen til Euroinvestor.

Ifølge ham ligger målet om egenkapitalforretningen på 13 pct. et stykke over konsensus, der lå i underkanten af 10 pct. for 2025.

Danske Bank melder også om en ambition om at udbetale mellem 40 og 60 pct. af årets resultat i årene 2023 til 2026. I samme periode forventer banken et samlet udbyttepotentiale på mindst 50 mia. kr.

»De løfter ikke deres udbyttepolitik, men regner med at de vil kunne levere i den høje ende af intervallet på 40-60 pct. af resultatet – hvilket svarer til et udbyttepotentiale på over 50 mia. kr. Det er et vidnesbyrd om, at man forventer en god indtjening de kommende år,« lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Læs også: Godt nyt til investorerne: Danske Bank vil igen udbetale udbytte

Danske Banks nye strategi går under navnet Forward '28 og omfatter bestemte mål for de nordiske lande, banken opererer i. Mens banken ønsker at blive større på privatkundeområdet herhjemme, i Sverige og i Finland, forlader banken det norske privatkundemarked for i stedet at fokusere på investeringer og kapital på andre dele af porteføljen.

At banken trækker stikket for norske privatkunder, vil investorerne også tage godt imod, vurderer Mikkel Emil Jensen.

»Det er jeg også overbevist om, at investorerne vil tage positivt imod. Danske Bank har ikke fået den skala på området som kunne bidrage med den indtjening man har forventet. Og ved at kunne trække sig ud kan man fokusere på det man er bedst til, som er erhvervskunder.«

Læs også: Storbank afviser aktiefrygt

Også i Nordnet vurderer man, at investorerne vil tage godt imod de nye målsætninger. Spørgsmålet er nu bare, om Danske Bank kan levere på dem, skriver investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar:

»Aktuelt prisfastsættes banken blot til cirka 0,75x den forventede bogførte egenkapital ultimo 2023. Det svarer til at investorerne kun tror på eller kun er villige til at købe ind på en egenkapitalforrentning i størrelsesorden 7,5 %. Hvis banken kan levere på egne målsætninger frem mod 2026, er der mulighed for 75-100 % afkast inklusive udbytte. Spørgsmålet er om banken kan levere på sin strategi?«

De seneste år har budt på flere skandalesager for Danske Bank. Den helt store krise ramte banken tilbage i 2017, da flere afsløringer om hvidvask i bankens estiske filial kom frem.

Et par år senere var det så galt igen. Denne gang gik det ud over Danske Banks kunder med inkasso gæld. En fejl i bankens data og it-systemer førte til, at der blev inddrevet gæld, der i virkeligheden var forældet og i nogle tilfælde opkrævet mere gæld, end kunderne skyldte.

Læs også: Myndighed advarer: For stort brug af Novo Nordisks medicin

Læs også: Storbank ser positivt signal i investorers aktiesalg