Henter kommentarer

3 konkrete råd til at undgå investeringsfejl


Som investor kan man lave en lang række af fejl, når man sætter sine penge i aktier.

Én af de fejl er at forelske sig i en særlig aktie.

»Man skal holde følelser ude, når man investerer. Det lyder måske ret simpelt, men det er svært,« lyder det fra Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen.

Derfor kommer Per Hansen sammen med Michael Friis Jørgensen, der er aktiechef i HC Andersen Capital og fast porteføljeforvalter i Millionærklubben, med en række råd til, hvordan du kan forsøge at undgå fejl, når du investerer i onsdagens afsnit af Euroinvestors podcast, Millionærklubben.

3 af de råd er blevet samlet herunder.

1. Lyt til dem der er uenige

Som mennesker har vi en tendens til at læse og huske de budskaber, der passer til vores egne. Og det gælder også, når det handler om kommentarer eller holdninger til vores investeringer, forklarer Per Hansen.

»Man læser nyheder fra selskabet og søger information hos andre, der mener det samme som en selv. Og så kommer man til at mangle disse nuancer, der kan slå ens drøm lidt i stykker eller som kan nuancere, så du ikke kaster alle dine penge i aktien,« siger han.

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Michael Friis Jørgensen peger på, at det er vigtigt, at man får udfordret sine tanker om de aktier, som man har investeret i. Og det har han en særlig metode til.

»Skriv de tre årsager ned til, at du har købt en aktie. Det er dem, du tester. Og den bedste måde at teste det på er at snakke med nogen, der er uenige,« forklarer han.

»Jeg læser selv analyser med sælg-anbefaling på aktier, som jeg har købt,« tilføjer han og henviser til, at man også kan orientere sig i medierne mod folk, der har en anden holdning end en selv.

Læs også: Det bør du vide om aktiesparekontoen

2. Hold fast

»Du skal lytte til dem, der er uenige med dig, men du skal også være standhaftig,« forklarer Michael Friis Jørgensen.

Der vil nemlig altid komme udsving og kriser i den tid, hvor du ejer en aktie.

»Hvis du skal eje en aktie i 25 år, så skal du igennem flere kriser. Og der er det måske meget godt at være lidt forelsket og holde fast,« tilføjer han.

Per Hansen peger på, at støj i kursen er med til at give sommerfugle i maven.

Han tilføjer, at han på trods af mange år med fokus på aktiemarkedet stadig kan få ondt i maven, når han ser vilde udsving.

Læs også: Aktiechef: Derfor er dansk aktie sendt på rutsjebanetur

3. Verden normaliserer sig altid

For at undgå fejl peger Michael Friis Jørgensen også på værktøjet normalisering.

»Vi aner ikke hvornår det sker, men verden vil altid normalisere sig. Lad os bare tænke på coronapandemien. Vi sagde, at vi aldrig skulle rejse igen, men sådan gik det ikke,« siger han.

Han forklarer, at professionelle investorer har nogle særlige værktøjer til at regne på, hvordan for eksempel indtjeningen i et selskab vil normalisere sig. Det er nogle værktøjer, der er svære at få fingre i som privat investor, men man kan alligevel godt prøve at tænke lidt i de baner.

Læs også: Storbank tror på vending i markedet

»Man kan prøve at spørge sig selv: selskabet tjente så meget dengang, og i dag tjener den så meget, men i dag er måske også lidt en ekstrem situation. Hvad hvis situationen normaliserer sig, og hvad hvis prissætningen normaliserer sig. Hvad vil selskabet så tjene?,« forklarer han.

Han peger også på, at en helt basal fejl private investorer laver er, at når de kigger på en kursgraf, så ser de en kursgraf.

»Du skal i realiteten kigge på en P/E-graf. En aktie, der er steget med 200, kan sagtens være blevet billigere,« tilføjer han.

P/E står for Price-Earnings, og tallet angiver, hvor meget du betaler for en krones overskud efter skat, hvis du køber aktien. P/E-tallet bruges ofte til at prissætte selskaber, så jo højere P/E-tallet er, jo dyrere er aktien.

Læs også: Afgiftschok på vej på elbiler