Henter kommentarer

Lau Svenssen: Her er der potentiale i Norwegian-aktien


Hvornår tør man satse på Norwegian aktien (NAS) igen? For de læsere, som ønsker at spare tid, lyder min konklusion: Rekonstruktionen er på plads og må vurderes som holdbar (med forbehold for risikoen for et nyt 3-6 måneder langt Corona-koma i tilfælde af nedlukninger). Det er en regulær start-forfra af Europa-trafik i skala 30 pct. med optrapning i takt med fremgang i billetsalget.

Det svageste punkt bliver spørgsmålet om kravet til solvens (værdien af egenkapital + hybridlån), da der kræves et positivt kapitalgrundlag for at kunne opretholde myndighedernes licens til at drive virksomhed med flyruter. Likviditeten er langt, langt bedre end solvensen.

Som investor behøver man næppe at skynde sig med at foretage det første af 2-3 køb af aktien (man bør dele det op og gå trinvis frem). Potentialet ligger i lav børsværdi og stort upside efter rekonstruktionen med fordel af videreførelse af de bedste ruter og markant lavere og mere fleksible omkostninger end førhen. Reelt starter Norwegian nærmest forfra men burde få fordel af sin gamle markedsposition. De fløj faktisk fint indtil 2020. Ved at optræde som et ansvarligt norsk ruteselskab prøver man at sikre sig politisk opbakning fra den norske stat – det udgør en slags livsforsikring.

Rekonstruktionen set et halvt år senere

Redningsoperationen foregik i foråret, og næsten alle vigtige forhold i forretningen er blevet revurderet og omlagt for at frembringe en levedygtig virksomhed. Usikkerheden omkring Coronafølgerne var - og er fortsat – uoverskuelige, så det gjaldt om at komme så langt ned i størrelse og omkostningsbase (cash burn risiko per måned), at der var fast grund under fødderne. De nye investorer og gamle långivere skulle jo være parat til at vove pelsen en gang til og ikke bare give op på forhånd.

Transformationen har derfor været drastisk, og de gamle aktionærer blev udvandet så kraftigt, at det nærmest var et totalt forlis. Deres bidrag bestod i at opretholde NAS som en børsnoteret aktie, så de nye investorer turde satse på en Chance no. 2. Pengene kom fra rigtige nye investorer (kurs 6,26 NOK) og ved ombytning af gældsposter til aktier. Samtidig opgav NAS de interkontinentale ruter med Boeing 787 Dreamliner flyet, og aftaler om leje/leasing/levering af fly blev annulleret. Farvel.

NAS er derfor stringent orienteret mod trafik i Europa med udgangspunkt i Skandinavien. Norge er i front inklusive indenrigstrafik, og det udgør infrastruktur i det vidtstrakte land med en stribe isoleret beliggende bysamfund med behov for passende trafikservice. Kapaciteten består af 51 Boeing 737-800 fly, altså en stringent og effektiv flytype til europatrafik (185 sæder).

Man ejer dog kun 4 fly, og resten lejes på kort sigt (frem til Påsken 2022) ud fra behov (Power by the Hour aftale). Strukturen giver mulighed for at begrænse cash burn i en fase, hvor man ønsker at genrejse aktiviteten men er nødt til at gå trinvis frem for at undgå at havne i en ny krisesituation. Håbet og ambitionen er (så vidt jeg kan forstå det hele), at NAS-ledelsen satser på at dokumentere selskabets overlevelsesevne ved at bygge rutenettet og antallet af fly op nedefra, og et cash burn nær nulpunktet er målestokken i at regulere tempoet opad. Der kommer ingen kick-start.

Q4/2021 og Q1/2022 er lavsæson. Her har man til gengæld fordel af den meget gunstige men midlertidige aftale om et kunne leje fly efter behov. Det gælder om at klare sig igennem med tungen lige i munden, da man både skal indgyde tillid udadtil (kunder, leasingfirmaer, kreditgivere, investorer) og vise dynamik omkring evnen til opbygning af et godt net af ruter, da det er her potentialet ligger på langt sigt. Kort sagt er det en balance mellem håndfaste kortsigtede hensyn/begrænsninger og den langsigtede udvidelse, som alle involverede dybest set satser på vil lykkes. NAS no. 2 bliver ikke som NAS no. 1.

Svendeprøven for NAS bliver sommersæsonen 2022. Det vil vise sig, om kunderne vender tilbage i massivt omfang og om selskabet dermed kan løfte trafikken op på et langt højere niveau. Da man som kunde er nødt til at booke flyrejser på forhånd, vil ledelsen i NAS kunne få et godt indtryk af udviklingen i sommerefterspørgslen allerede i løbet af marts-april-maj måned. Efter to år med indenrigsferie trænger vi vist alle til at komme ned hvor solen med garanti skinner og vejrudsigter ikke er noget man taler om i medierne, når vintertiden er overstået.

Læs også: Lau Svenssen efter Mærsk-udmelding: 'Det giver penge til massivt sats'

Eventuelt udbrud no. 3-4 af Corona udgør risikoen - Aktien har to upside muligheder

Hovedsagen er, at man undgår en afsporing som følge af nye Corona-udbrud og nedlukninger. Vi må i stedet lære at leve med denne risiko for smitsom infektionssygdom.

Det kommende halve år med vinter er opad bakke for NAS, da det er lavsæson. Uanset det skal billetsalget øges fra det minimale niveau. Der skal mere skub i forretningen og højere belægning på flyene (Load factor). Men økonomisk drejer det sig ”bare” om at reducere de månedlige tab og holde på likviditeten. Noget mirakel med optur er næppe sandsynligt.

På lidt længere sigt er der to positive perspektiver/udviklingsforløb. Det ene er succes for den udarbejdede strategi om at genrejse NAS som Norge’s ledende private flyselskab med Staten i en rolle som bagstopper ved eventuelle problemer. Det handler altså om at få kunderne tilbage. Her drejer det sig om private med ferie og weekendophold som årsag til rejsebehovet. Salget til forretningsrejsende er begrænset hos NAS, og strukturen i trafikplanen afspejler det. SAS fokuserer derimod fortsat på Business-kunder, der ønsker adgang til mange afgange/ombytning, hvorved de privatrejsende hjælper med til at give volumen.

NAS satser på at blive Nordens discountselskab, men prispunktet ligger en del højere end Ryanair, Wizz Air og easyJet. Håbet er, at positionen i Norge vil blive fastholdt uden hårde angreb fra konkurrenter. I den anden ende af ruterne satses der på Sydeuropa og England suppleret af udvalgte byer i Mellemeuropa. Vilkårene for udvidelse af flyflåden bliver et vigtigt punkt. Pointen er, at NAS no. 2 bygger alting op nedefra en gang til og kan udnytte dyrekøbte erfaringer fra tidligere (NAS no. 1) og et godt renommé frem til 2020, hvor det hele smeltede ned.

Den anden mulighed er, at NAS i løbet af de næste par år bliver mødt af et opkøbstilbud. Flyselskaber er nemlig billige – hvis man tør købe. Strukturen vil blive lavet om selv om branchens selskaber har søgt at overleve og genstarte i en udformning, som ikke er afgørende forandret fra præ-corona. Men der er tabt enorme beløb, og en række flyselskaber har derfor fået tilført ny kapital. Det gælder også for NAS, men her har der været tale om en nærdødsoplevelse som krævede dybtgående forandringer, som næsten er en ny start. NAS no. 2. Stunde Nul, som man kaldte Tyskland i 1945 efter V-dagen. Begynd forfra – men med et udgangspunkt, som er stykket sammen af det bedste fra fortiden plus nye penge.

Vent-og-se men ikke for længe

Med Corona svævende som en ikke-afsluttet trussel, en forestående lavsæson og hårdt arbejde med at genrejse selskabets som forretning skal man næppe have travlt med at købe NAS-aktien. Prisen kan forekomme lav set i forhold til kurshøjderne før rekonstruktionen, men den reference kan man godt glemme alt om. Pejlemærket for investorerne er prisen ved indskuddet på 6,26 NOK. Dagsprisen på 9,3 NOK er derfor ikke lav men udmærket vurderet ud fra den nye regnebog.

Resultatet for Q3 (udsendes 28-10) bliver formentlig acceptabelt og uden uventede dårlige nyheder. Selve prisen på aktien er fair og burde give upside mulighed på langt sigt, men det er svært at se noget tidspres for køb. Eneste positive signal i retning af tid til køb er forløbet omkring easyJet, som angeligt har afvist et opkøbsforslag fremsat af discountudbyderen Wizz Air. Ryanair ser også ud til at være ”sur”, men det er der ikke noget nyt i. Attituden peger i retning af potentiel køberinteresse, hvis jeg skal vurdere disse mavesure udsagn.

Så sæt NAS-aktien på kandidatbænken og følge med i udviklingen om en eventuel Corona runde 3- 4 og fremgangen i selskabets trafiktal i de kommende måneder. Den tredje ejer af et projekt er altid den lykkeligste (god erfaring og talemåde), og den situation er tilfældet nu.

Lau Svenssen ejer ikke aktier i Norwegian Air Shuttle.

Læs også: Lau Svenssen: Nokia jagter comeback med 2 trumfkort - aktien kan blive fantastisk

Læs også: Kryptoinvestor: Vi bliver som samfund nødt til at forstå og anerkende potentialet i kryptovaluta